Onbezorgd bewegen

Het team van Fysiocentrum Wageningen

Bij een lichamelijke therapie zoals fysiotherapie of manuele therapie is het niet alleen van belang dat uw therapeuten de nodige kennis en expertise in huis hebben. Uiteraard is het fijn om van tevoren ook al wat te kunnen lezen over de therapeut. Dat kan op deze pagina.

Ernst Venendaal

  • Fysiotherapie
  • Psychosomatische fysiotherapie 
  • Dispokinesiotherapie
  • Manuele lymfedrainage
  • Medical taping
  • Bindweefselmassage

E-mail: venendaal@fysiocentrumwageningen.nl
BIG-nummer: 79035279104


Mijn opleiding fysiotherapie heb ik in Nijmegen gevolgd en ik ben daar in 1982 afgestudeerd met een eindscriptie over hoofdpijn. Begin 1983 ben ik begonnen bij het toenmalige "Instituut van de Klashorst" in het Pieter Pauw ziekenhuis op de berg in Wageningen en in 1987 ben ik toegetreden als lid van de maatschap. In die tijd heb ik een opleiding gevolgd tot dispokineter, een specialisatie gericht op het behandelen van muzikanten met lichamelijke klachten en speelproblemen. In 1992 heb ik in België de opleiding manuele-lymfdrainage gevolgd en in 1998 heb ik mijn opleiding tot psychosomatisch fysiotherapeut in Amsterdam met succes afgesloten. Verder heb ik nog verschillende cursussen gedaan, waaronder handtherapie en medical taping. In 1993 ben ik samen met Ton Wolswinkel, Ineke Koel en Jan Vos de praktijk aan de Geertjesweg begonnen. Ineke Koel en Jan Vos zijn inmiddels met pensioen en sinds 1 januari 2020 is Aukje Goverde-Jansen toegetreden als lid van de maatschap. Samen met Barbara Findenegg en Annika in de Braekt is ons team compleet en van alle specialisaties voorzien. 

Ton Wolswinkel

  • Fysiotherapie.
  • MSc. manuele therapie.


E-mail: wolswinkel@fysiocentrumwageningen.nl 

BIG-nummer: 19035562704


Na mijn vwo-examen in 1977 heb ik de opleiding fysiotherapie aan de Stichting Utrechtse Paramedische Academie in 1981 afgerond. Vervolgens ben ik in datzelfde jaar gestart met mijn werkzaamheden in het toenmalige Pieter Pauw Ziekenhuis in Wageningen. In 1983 trad ik toe tot de maatschap Instituut van de Klashorst die de fysiotherapie in dit ziekenhuis verzorgde. In 1991 heb ik mijn specialisatie Manuele Therapie aan de Stichting Opleiding Manuele Therapie in Eindhoven afgerond. Samen met Ernst Venendaal, Ineke Koel en Jan Vos startte ik in 1993 de eerstelijnspraktijk Fysiocentrum Wageningen aan de Geertjesweg te Wageningen. Jan Vos en Ineke Koel hebben in verband met pensionering de maatschap verlaten en in 2020 is met de komst van Aukje Goverde-Jansen uitgebreid naar 3 personen. In de jaren negentig was er een speciale samenwerking met Prof. J.M.B.V. de Jong, neuroloog in het AMC. Deze samenwerking had betrekking op het behandelen van patiënten met nekpijn en duizeligheid ten gevolge van een ongeval. In 2014 heb ik mijn Master of Science in de manuele therapie voltooid, waarbij het behandelen van patiënten met nekpijn en duizeligheid weer centraal stond.


Aukje Goverde-Jansen

Functie: Fysiotherapeut, Master Manueel therapeut (SOMT). 

Specialisaties: ClaudicatioNettherapeut, longfysiotherapeut, schoudertherapeut
Aanwezig op: maandag, dinsdag(avond), donderdag en vrijdag.
Lidmaatschappen: Centraal kwaliteitsregister (CKR), ClaudicatioNet (kartrekker van de regio Gelderse Vallei), COPD-netwerk regio Gelderse Vallei, Schoudernetwerk Gelderse Vallei, Schoudernetwerk Nederland (SNN), Bestuurslid (penningmeester) van de Regionale Organisatie Fysiotherapie Gelderse Vallei (ROFGV).


E-mail: goverde@fysiocentrumwageningen.nl 

BIG-nummer: 49062014204


De opleiding fysiotherapie volgde ik in Utrecht en in 2004 behaalde ik mijn diploma. In 2009 rondde ik de driejarige masteropleiding Manuele therapie af bij de SOMT in Amersfoort. In 2010 ben ik, na eerst ruim vijf jaar werkzaam te zijn geweest in Arnhem, bij Fysiocentrum Wageningen komen werken. Sinds 1 januari 2020 ben ik mede-eigenaar van de praktijk. Ik vind het leuk en zinvol om samen te werken met andere fysiotherapeuten in de regio om zo de kwaliteit van het fysiotherapeutisch zorgaanbod te verbeteren en afstemming te zoeken met andere disciplines. Daarom ben ik aangesloten bij verschillende netwerken in de regio en ben ik actief als bestuurslid (penningmeester) bij de Regionale Organisatie Fysiotherapie Gelderse Vallei (ROFGV).


Barbara Findenegg

Functie: Algemeen Fysiotherapeut. 

Specialisaties: Bewegingstherapeut, Fitness instructeur, Claudicatiotherapeut, medical taping.
Lidmaatschappen: Geregistreerd in kwaliteitsregister fysiotherapie, Aangesloten bij ClaudicatioNet. 
Aanwezig op: maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag. 

E-mail: findenegg@fysiocentrumwageningen.nl
BIG-nummer: 99915888804


Mijn carrière is begonnen na het afronden van de opleiding bewegingstherapeut aan de Fontys Hogeschool in 1999. Sindsdien heb ik voornamelijk als enthousiaste sportinstructrice in verschillende sportcentra gewerkt. Om meer kennis te vergaren en mensen beter te kunnen helpen besloot ik in 2008 deeltijd fysiotherapie te gaan studeren. In 2012 studeerde ik af en daarna kwam ik al spoedig bij Fysiocentrum Wageningen terecht. Ik heb mij tot nu toe gespecialiseerd in o.a. Medical taping en gesuperviseerde looptraining via het ClaudicatioNet.

Marian Venendaal-Schra

  • Secretaresse.