fysiotherapie
Onbezorgd
bewegen

Psychosomatische fysiotherapie

De oorzaak van gezondheidsklachten is niet altijd even makkelijk aan te wijzen. Als er geen lichamelijke oorzaak gevonden kan worden, wordt er vaak gedacht aan een psychisch probleem. Toch heeft u duidelijke lichamelijke symptomen. Dit kan verwarrend zijn omdat artsen ook niet altijd antwoord hebben op uw vragen. Een psychosomatisch fysiotherapeut biedt hulp.

manuele therapie

Lichaam en geest: een onafscheidelijk duo

Psychosomatische fysiotherapeuten kijken naar het verband tussen lichaam, geest en leefomgeving. Bij Fysiocentrum Wageningen zijn we gespecialiseerd in het behandelen van klachten die samenhangen met stress, en klachten als pijn en vermoeidheid waarvoor geen direct lichamelijke oorzaak kan worden gevonden. Vaak is er in dit geval sprake van psychosomatische klachten: lichamelijke klachten waarbij psychische en sociale factoren een rol spelen.

Wat doet de psychosomatisch fysiotherapeut?

De psychosomatisch fysiotherapeut behandelt mensen met klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat, waarbij sprake is van:

 • chronische pijnklachten of (te) lang aanhoudende klachten
 • onverklaarde klachten
 • depressie en/of angststoornissen
 • burn-out

De psychosomatisch fysiotherapeut begeleidt u in het herstellen van het evenwicht tussen belasting en belastbaarheid en tussen spanning en ontspanning. Op basis van u hulpvraag, een intakegesprek en een onderzoek, stelt u samen met de therapeut doelen voor de behandeling op. U leert hoe het lichaam werkt en hoe u daar zelf invloed op heeft. U leert uw lijf te begrijpen en de therapeut helpt u bij het ontwikkelen en toepassen van een gezonde levensstijl. Het doel van de behandeling kan bijvoorbeeld zijn: 

 • veranderen van de factoren die de klacht in stand houden
 • toepassen van ontspanningsvaardigheden
 • verbeteren van ademhaling en adempatroon
 • verhogen van je algehele belastbaarheid en het aanvoelen en respecteren van lichamelijke en psychische grenzen

Hoe ontstaan psychosomatische klachten?

Ieder mens heeft zijn eigen levensritme en patroon. Allemaal gaan we op onze eigen manier om met ons lichaam en onze geest. Voelen we ons goed, dan betekent dit dat lichaam, geest en leefomgeving in balans zijn. Door omstandigheden kan die balans verstoord raken. Bijvoorbeeld door stress, een ongeluk of een traumatische ervaring. Vaak is zo' n verstoring een sluipend proces. In principe trekt u lichaam aan de bel als er iets niet in orde is. U herkent het signaal en reageert erop. Maar staat u voortdurend onder druk, dan kan het gebeuren dat u de signalen van het lichaam niet altijd meer herkent en gaat negeren. Daar kunnen tal van klachten uit voortkomen, zoals hoofdpijn en klachten aan nek, rug, bekken, maag/darm en buik. Maar ook klachten zoals:
 

 • extreme vermoeidheid
 • niet kunnen ontspannen
 • druk op de borst of hartkloppingen
 • onverklaarbare spier- en gewrichtspijnen
 • benauwdheid, moeite met ademhalen
 • lusteloos, prikkelbaar, onrustig of gejaagd zijn
 • slecht of juist heel veel slapen
 • angstig en onzeker zijn
 • concentratieproblemen hebben
 • somber zijn en veel piekeren
psychosomatische fysiotherapie

Hoe kom je weer in balans?

Stel, u heeft klachten aan de schouder of nek. Deze klachten zijn hardnekkig, gaan niet over en zijn niet duidelijk te verklaren. Ook heeft u bijkomende klachten zoals vermoeidheid, slecht slapen en gejaagdheid. Uit onderzoek van uw arts en fysiotherapeut blijkt dat het niet alleen een lichamelijke klacht betreft, maar ook een verstoring is van het evenwicht tussen belasting en belastbaarheid en tussen spanning en ontspanning. Uw psychosomatisch fysiotherapeut kan u helpen de klachten en signalen van het lichaam te begrijpen. Bewustwording is hierbij heel belangrijk; leren voelen en ervaren wat er in het lijf gebeurt in bepaalde situaties. Samen gaat u bijvoorbeeld aan de slag met ontspanningsoefeningen, het veranderen van de factoren die de klacht in stand houden en het respecteren van u grenzen. De lichamelijke klachten die u heeft zijn hierbij het aangrijpingspunt. De psychosomatisch fysiotherapeut kijkt naar u gehele persoon en leefomgeving. Op die manier helpt de psychosomatisch fysiotherapeut u weer in balans te komen en te blijven. 

Contact met Fysiocentrum Wageningen

De geregistreerde psychosomatische fysiotherapeut van Fysiocentrum Wageningen is Ernst Venendaal

Bel voor een afspraak 0317-419102 of stuur een e-mail naar: venendaal@fysiocentrumwageningen.nl