fysiotherapie voor musici
Onbezorgd
bewegen

Dispokinesiotherapie voor musici

Als u uw muziekinstrument niet meer zonder pijnklachten kunt bespelen, zal u nooit het beste optreden geven, maar er bovenal ook niet zelf van kunnen genieten. Het wordt tijd dat u uw hobby (of beroep) weer zonder klachten kunt beoefenen of uitoefenen. Dispokinesiotherapie biedt uitkomst.

Dispokinesis oefentherapie

Dispokinesis is een vorm van oefentherapie die ervoor zorgt dat men zich bewust wordt van spanningen in het lichaam. Daarbij zorgt het voor een natuurlijke evenwichtige manier opnieuw opbouwen van houding en beweging.

Fysio Wageningen

Bewegingskunstenaars

Deze oefentherapie is oorspronkelijk ontwikkeld voor muzikanten met houdings- en bewegingsproblemen. Wij zien muzikanten niet als topsporters, maar als bewegingskunstenaars die via houding en beweging hun emotie uiten in de muziek. Bewegingsproblemen bij musici kunnen zich uiten in spanningen, pijnklachten en niet kunnen spelen van wat men graag wil spelen.

De dispokinesis gaat ervanuit dat bewegingen ontstaan vanuit een natuurlijke en evenwichtige houdingsopbouw. Spierversterking is niet ons doel. De juiste balans qua uitdrukking is veel belangrijker. Muziek maken is je uitdrukken. Daar heb je spanning, houding en beweging voor nodig, dit alles in de voor jou natuurlijke vorm.

fysiotherapie

Oefeningen

Wij gebruiken basisoefeningen - de oergestalten - om u natuurlijke houding weer te laten voelen en te handhaven. Lukt dat? Dan zijn er oefeningen die u laten voelen dat bewegingen kunnen ontstaan door de overbodige (negatieve) spanning los te laten. Onze fijne motoriek kan zich pas verder ontwikkelen als de houdings- en basismotoriek deze op een goede, natuurlijke manier ondersteunt.

Houding en fijne motoriek gaan nooit met kracht gepaard, maar onzes inziens altijd met een juist evenwicht en een goede lichamelijke en emotionele balans.

manuele therapie

Ergonomie

Verder is de ergonomie zeer belangrijk. Een muzikant moet zich niet aan zijn instrument aanpassen, maar het instrument moet zo ergonomisch mogelijk zijn voor u.

psychosomatische fysiotherapie

Dispokinesis helpt bij

  • spannings- en pijnklachten
  • snel moe worden
  • overbelastingsverschijnselen
  • niet (meer) kunnen spelen wat men graag wil
  • musiceren op een natuurlijke, evenwichtige manier