manuele therapie
Onbezorgd
bewegen

Manuele therapie bij Fysiocentrum Wageningen

Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Een manueel therapeut heeft na zijn fysiotherapiestudie een aanvullende masterstudie van minimaal 3 jaar doorlopen. Bij Fysiocentrum Wageningen zijn er ook twee fysiotherapeuten die zich hebben gespecialiseerd in manuele therapie.

Klachten aan wervelkolom en gewrichten in armen en benen

De manueel therapeut houdt zich bezig met onderzoek en behandeling van patiënten met klachten aan het bewegingsapparaat: de wervelkolom en de gewrichten in armen en benen. In het algemeen is manuele therapie geschikt voor klachten die, behalve met pijn, gepaard gaan met het slechter kunnen bewegen van de gewrichten.

De manueel therapeut heeft vooral specifieke kennis en vaardigheden op het gebied van klachten aan de wervelkolom.

Na specifiek onderzoek kan met behulp van manuele therapie de bij jou gevonden functiestoornis van gewrichten verholpen of verminderd worden.

Mobiliserende of manipulerende technieken

De stoornis kan worden opgeheven door middel van mobiliserende of manipulerende technieken. Bij manipulerende technieken worden de gewrichten sneller bewogen en hoort men daar soms een knappend geluid bij. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk. Deze technieken worden bijna altijd gecombineerd met specifieke oefeningen om het effect te behouden.

psychosomatische fysiotherapie fysiotherapie voor musici ClaudicatioNet

De meest voorkomende klachten die behandeld kunnen worden door een manueel therapeut zijn

  • Lage rugpijn (evt. met uitstralende pijn in de benen)
  • Hoofd- en nekpijn (evt. met uitstralende pijn in de armen)
  • Duizeligheid
  • Slijtage van de heup
  • Klachten in de bovenrug (evt. doortrekkende richting de borst)