Onbezorgd bewegen

Diensten van Fysiocentrum Wageningen

Lichamelijke klachten, daar wilt u zo snel mogelijk van af. Fysiotherapie biedt uitkomst, maar niet elke therapie is geschikt voor het verminderen of verhelpen van iedere klacht. De fysiotherapeuten bij Fysiocentrum Wageningen hebben ieder hun expertise. Zo zijn er therapeuten gespecialiseerd in algemene fysiotherapie, manuele therapie, psychosomatische fysiotherapie en dispokinesiotherapie. Klik op een van onze diensten om hier meer over te lezen.

Fysiotherapie

Wordt u in het dagelijks leven belemmerd door bewegingsproblemen? De fysiotherapeuten van Fysiocentrum Wageningen weten alles van bewegen. Zij behandelen een grote diversiteit aan bewegingsklachten. Als u een afspraak maakt bij een algemeen fysiotherapeut zal hij of zij samen met u een behandelplan opstellen om uw bewegingsvrijheid te vergroten. Hierbij wordt uiteraard gekeken naar uw klachten, wensen en lichamelijke beperkingen. Alle fysiotherapeuten zijn geregistreerd als algemeen fysiotherapeut in het Centraal Kwaliteitsregister.

Manuele therapie bij Fysiocentrum Wageningen

Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Een manueel therapeut heeft na zijn fysiotherapiestudie een aanvullende masterstudie van minimaal 3 jaar doorlopen. Bij Fysiocentrum Wageningen zijn er ook twee fysiotherapeuten die zich hebben gespecialiseerd in manuele therapie.


Mobiliserende of manipulerende technieken
De stoornis kan worden opgeheven door middel van mobiliserende of manipulerende technieken. Bij manipulerende technieken worden de gewrichten sneller bewogen en hoort men daar soms een knappend geluid bij. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk. Deze technieken worden bijna altijd gecombineerd met specifieke oefeningen om het effect te behouden.

Klachten aan wervelkolom en gewrichten in armen en benen

De manueel therapeut houdt zich bezig met onderzoek en behandeling van patiënten met klachten aan het bewegingsapparaat: de wervelkolom en de gewrichten in armen en benen. In het algemeen is manuele therapie geschikt voor klachten die, behalve met pijn, gepaard gaan met het slechter kunnen bewegen van de gewrichten.

De manueel therapeut heeft vooral specifieke kennis en vaardigheden op het gebied van klachten aan de wervelkolom.

Na specifiek onderzoek kan met behulp van manuele therapie de bij jou gevonden functiestoornis van gewrichten verholpen of verminderd worden.



De meest voorkomende klachten die behandeld kunnen worden door een manueel therapeut zijn

  • Lage rugpijn (evt. met uitstralende pijn in de benen)
  • Hoofd- en nekpijn (evt. met uitstralende pijn in de armen)
  • Duizeligheid
  • Slijtage van de heup
  • Klachten in de bovenrug (evt. doortrekkend richting de borst)

Geregistreerde manueel therapeuten:

De twee op masterniveau geregistreerde manueel therapeuten van Fysiocentrum Wageningen zijn Ton Wolswinkel en Aukje Goverde-Jansen.


Bel voor een afspraak 0317 - 41 91 02 of stuur een e-mail naar: wolswinkel@fysiocentrumwageningen.nl of goverde@fysiocentrumwageningen.nl



Contact met Fysiocentrum Wageningen
  • Pijnklachten arm
  • Knieblessure behandeling
  • Nekmassage

Psychosomatische fysiotherapie

Psychosomatische fysiotherapeuten kijken naar het verband tussen lichaam, geest en leefomgeving. Bij Fysiocentrum Wageningen zijn we gespecialiseerd in het behandelen van klachten die samenhangen met stress en vermoeidheid. Vaak is er in dit geval sprake van psychosomatische klachten: lichamelijke klachten waarbij psychische en sociale factoren een rol spelen.


Wat doet de psychosomatisch fysiotherapeut? 

De psychosomatisch fysiotherapeut behandelt mensen met klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat, waarbij sprake is van:
  • Chronische pijnklachten of (te) lang aanhoudende klachten.
  • Onverklaarde klachten.
  • Depressie en/of angststoornissen.
  • Burn-out.
De psychosomatisch fysiotherapeut begeleidt u in het herstellen van het evenwicht tussen belasting en belastbaarheid en tussen spanning en ontspanning. Op basis van uw hulpvraag, een intakegesprek en een onderzoek, stelt u samen met de therapeut doelen van de behandeling op. U leert hoe het lichaam werkt en hoe u daar zelf invloed op heeft. U leert uw lijf te begrijpen en de therapeut helpt u bij het ontwikkelen en toepassen van een gezonde levensstijl. Het doel van de behandeling kan bijvoorbeeld zijn:
  • Veranderen van de factoren die de klacht in stand houden.
  • Toepassen van ontspanningsvaardigheden.
  • Verbeteren van de ademhaling en het adempatroon.
  • Verhogen van uw algehele belastbaarheid en het aanvoelen en respecteren van lichamelijke en psychische grenzen. 

Hoe ontstaan psychosomatische klachten?


Elk individu heeft zijn eigen levensritme en patroon. Allemaal gaan we op onze eigen manier om met ons lichaam en onze geest. Voelen we ons goed, dan betekent dit dat lichaam, geest en leefomgeving in balans zijn. Door omstandigheden kan die balans verstoord raken. Bijvoorbeeld door stress, een ongeluk of een traumatische ervaring. Vaak is een dergelijke verstoring een sluipend proces. Normaal gesproken trekt uw lichaam aan de bel als er iets niet in orde is. U herkent het signaal en reageert erop. Maar wanneer u voortdurend onder druk staat, kan het gebeuren dat u de signalen van uw lichaam niet altijd meer herkent en gaat negeren. Daar kunnen tal van klachten uit voortkomen, zoals hoofdpijn en klachten aan de nek, rug, buik en het bekken. Maar ook klachten als:

  • Extreme vermoeidheid. 
  • Niet kunnen ontspannen. 
  • Druk op de borst of hartkloppingen. 
  • Onverklaarbare spier- en gewrichtspijn. 
  • Benauwdheid, moeite met ademhalen. 
  • Lusteloos, prikkelbaar, onrustig of gejaagd zijn. 
  • Slecht of juist heel veel slapen.
  • Angstig en onzeker zijn.
  • Concentratieproblemen. 
  • Somberheid en veel piekeren.

Hoe komt u weer in balans? 


Stel, u heeft klachten aan de schouder of nek. Deze klachten zijn hardnekkig, gaan niet over en zijn niet duidelijk te verklaren. Ook heeft u bijkomende klachten als vermoeidheid, slecht slapen en gejaagdheid. Uit onderzoek van uw arts en fysiotherapeut blijkt dat het niet alleen een lichamelijke klacht betreft, maar ook een verstoring is van het evenwicht tussen belasting en belastbaarheid en tussen spanning en ontspanning. Uw psychosomatisch fysiotherapeut kan u helpen de klachten en signalen van het lichaam te begrijpen. Bewustwording is hierbij heel belangrijk; leren voelen en ervaren wat er in het lijf gebeurt in bepaalde situaties. Samen gaat u bijvoorbeeld aan de slag met ontspanningsoefeningen, het veranderen van de factoren die de klacht in stand houden en het respecteren van uw grenzen. De lichamelijke klachten die u ervaart zijn hierbij het aangrijpingspunt. De psychosomatisch fysiotherapeut kijkt naar uw gehele persoon en leefomgeving. Op die manier helpt de psychosomatisch fysiotherapeut u weer in balans te komen en te blijven. 


De geregistreerde psychosomatisch fysiotherapeut van Fysiocentrum Wageningen is Ernst Venendaal. 


Bel voor een afspraak 0317 - 41 91 02 of stuur een e-mail naar: venendaal@fysiocentrumwageningen.nl





Musici

Als u uw muziekinstrument niet meer zonder pijnklachten kunt bespelen, biedt dispokinesiotherapie uitkomst. Met behulp van deze behandeling kunt u uw hobby (of beroep) weer pijnloos beoefenen of uitoefenen. 

 

Dispokinesis oefentherapie

Dispokinesis is een vorm van oefentherapie die ervoor zorgt dat u zich bewust wordt van spanningen in het lichaam. Daarbij wordt uw houding en manier van bewegen op een natuurlijke, evenwichtige manier hersteld.  

Bewegingskunstenaars 

Deze oefentherapie is oorspronkelijk ontwikkeld voor muzikanten met houdings- en bewegingsproblemen. Wij zien muzikanten als bewegingskunstenaars die via houding en beweging hun emotie uiten in de muziek. Bewegingsproblemen bij musici kunnen zich uiten in spanningen, pijnklachten en niet kunnen spelen.


De dispokinesis gaat ervan uit dat bewegingen ontstaan vanuit een natuurlijke en evenwichtige houdingsopbouw. Spierversterking is niet ons doel. De juiste balans qua uitdrukking is veel belangrijker. Muziek maken is uzelf uitdrukken. Daar heeft u spanning, houding en beweging voor nodig, dit alles in de voor u natuurlijke vorm.

Oefeningen 

Wij gebruiken basisoefeningen - de oergestalten - om uw natuurlijke houding te herstellen. Lukt dat? Dan zijn er oefeningen die u laten voelen dat bewegingen kunnen ontstaan door de overbodige (negatieve) spanning los te laten. Onze fijne motoriek kan zich pas verder ontwikkelen als de houdings- en basismotoriek die op een goede, natuurlijke manier ondersteunt.

Houding en fijne motoriek gaan volgens ons nooit met kracht gepaard, maar altijd met een juist evenwicht en een goede lichamelijke en emotionele balans.


Ergonomie
Ook de ergonomie is zeer belangrijk. Een muzikant moet zich niet aan zijn instrument aanpassen, maar het instrument zelf moet zo ergonomisch mogelijk zijn voor u.


Dispokinesis helpt bij:
  • Spannings- en pijnklachten. 
  • Vermoeidheid.
  • Overbelastingsklachten. 
  • Kunnen spelen wat u graag wilt. 
  • Musiceren op een natuurlijke, evenwichtige manier.


De geregistreerde dispokinesis therapeut van Fysiocentrum Wageningen is Ernst Venendaal. Bel voor een afspraak 0317 - 41 91 02 of stuur een e-mail naar: venendaal@fysiocentrumwageningen.nl

 

 

Looptherapie bij etalagebenen (Chronisch ZorgNet)

Bij Fysiocentrum Wageningen zijn twee fysiotherapeuten aangesloten bij Chronisch ZorgNet. Chronisch ZorgNet is een landelijk zorgnetwerk waarin vaatchirurgen, fysiotherapeuten en huisartsen met elkaar samenwerken. Dit netwerk streeft ernaar hoogwaardige en transparante zorg te leveren aan patiënten met etalagebenen (medische term: perifeer arterieel vaatlijden).

 

Behandeling bij etalagebenen 
Etalagebenen (claudicatio intermittens) worden veroorzaakt door een vernauwing van de slagaders door slagaderverkalking. Er kan dan te weinig zuurstof vervoerd worden naar de spieren in de benen. Hierdoor ervaart u pijn in de benen tijdens inspanning (lopen, traplopen, rennen). De pijn wordt op een gegeven moment zo hevig dat u gedwongen wordt te rusten. Tijdens rust (staan of zitten) zakt de pijn in de benen.

 

 

Risicofactoren 

Risicofactoren voor het ontstaan van etalagebenen zijn:

  • Roken. 
  • Hoge bloeddruk.
  • Diabetes mellitus.
  • Overgewicht.
  • Weinig lichaamsbeweging. 

Ook aanleg en leeftijd spelen een rol.

Behandeling van perifeer arterieel vaatlijden

De vaatchirurg of huisarts heeft vastgesteld dat u etalagebenen heeft. Vaak wordt u dan verwezen naar een fysiotherapeut die aangesloten is bij Chronisch ZorgNet voor looptherapie. Uit onderzoeken blijkt dat looptherapie onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut op de lange termijn het beste resultaat geeft.

 

 

Voorafgaand aan de behandeling bespreekt de fysiotherapeut uw beperkte bewegingsmogelijkheden met u. Aan de hand van een loopbandtest zullen uw conditie en maximale loopafstand worden bepaald. Bovendien zullen er enkele vragenlijsten worden afgenomen. De loopbandtest en vragenlijsten zullen regelmatig worden herhaald om vooruitgang te kunnen meten. Verder wordt er een persoonlijk trainingsschema opgesteld. De training bestaat naast lopen uit spierversterkende oefeningen. In het begin wordt u intensief (2 tot 3 keer per week) begeleid in de praktijk. Daarnaast is het erg belangrijk dat u thuis ook een trainingsschema volgt. Na verloop van tijd wordt de begeleiding afgebouwd en gaat u meer zelfstandig trainen. 


Vergoeding

Looptraining bij perifeer arterieel vaatlijden wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Een behandeltraject bestaat uit maximaal 37 behandelingen en de duur is maximaal 12 maanden.

 

Gecertificeerde therapeuten


De twee bij Chronisch ZorgNet aangesloten fysiotherapeuten van Fysiocentrum Wageningen zijn Aukje Goverde-Jansen en Barbara Findenegg. Zij hebben allebei een opleiding gevolgd tot het behandelen van patiënten met etalagebenen.

 

Bel voor een afspraak 0317 - 41 91 02 of stuur een e-mail naar goverde@fysiocentrumwageningen.nl of findenegg@fysiocentrumwageningen.nl

Longrevalidatie/COPD

De huisarts of longarts kan u naar ons doorverwijzen voor longrevalidatie in verband met COPD. Bij COPD zijn de longen beschadigd en is revalidatie nodig. De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische Obstructieve Long Ziekte). Door COPD heeft u minder zuurstof en kunt u beperkt worden bij dagelijkse inspanningen zoals aankleden, lopen, traplopen en boodschappen doen. Klachten bij COPD zijn benauwdheid, kortademigheid, hoesten, vermoeidheid, gewichtsveranderingen en weinig spierkracht.


Chronische Obstructieve Long Ziekte
COPD is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Bij chronische bronchitis zijn de bronchiën (vertakkingen van de luchtpijp naar de longen) steeds ontstoken. Hierdoor krijg u last van slijmvorming in de longen. Dit zorgt voor benauwdheid. Bij longemfyseem gaan longblaasjes verloren. De longblaasjes zorgen ervoor dat zuurstof na het inademen in het bloed komt en de afvalstoffen bij uitademing weer worden afgevoerd. Als er minder longblaasjes zijn, wordt dit proces bemoeilijkt en kunt u het benauwd krijgen.

Risicofactoren 

De risicofactoren voor het ontstaan van COPD zijn:
  • Roken. 
  • Luchtvervuiling.
  • Schadelijke stoffen (houtstof, lijm en verfdampen).
Ook astma, longontstekingen en andere longziekten kunnen een rol spelen bij het ontstaan van COPD.


Behandeling van COPD

Fysiotherapie is erop gericht uw fitheid te verbeteren en te behouden. Bij Fysiocentrum Wageningen kunt u een revalidatieprogramma van drie maanden volgen. Tijdens de intake brengen we uw beperkingen in kaart. Daarnaast worden er vragenlijsten afgenomen, wordt de spierkracht gemeten en uw conditie bepaald door middel van een 6-minuten-wandeltest. Na 3, 6 en 12 maanden volgt een evaluatie waarbij de testen herhaald zullen worden.

 

 

 

Het programma
Het programma bestaat uit conditietraining, krachttraining, ademhalingsoefeningen, het leren omgaan met beperkingen en het aanleren van een gezonde leefstijl. U kunt het programma individueel of in kleine groepjes (2-3 personen) volgen. Patiënten met ernstigere COPD zullen na de drie maanden therapie vaak 1 tot 2 keer per week in de praktijk blijven trainen om de lichamelijke gezondheid op peil te houden.

 

Vergoeding

COPD staat op de lijst van chronische aandoeningen die voor vergoeding van fysiotherapie in aanmerking komen. Fysiotherapie wordt sinds 1 januari 2019 direct vergoed vanuit de basisverzekering. De ernst van de klachten bepaald hoeveel behandelingen er maximaal per jaar vergoed worden. Uw fysiotherapeut kan u hier meer over vertellen.

 

Gespecialiseerde therapeuten

Bij Fysiocentrum Wageningen zijn twee fysiotherapeuten (Aukje Goverde-Jansen en Barbara Findenegg) gespecialiseerd in het behandelen van COPD-patiënten. Zij zijn allebei aangesloten bij de “Regionale Organisatie Fysiotherapie Gelderse Vallei – COPD”. Dit samenwerkingsverband heeft tot doel kwalitatief goede en geprotocolleerde fysiotherapeutische zorg te leveren aan COPD-patiënten in de regio Gelderse Vallei. Ook wordt nauw samengewerkt met huisartsen en praktijkondersteuners dan wel longartsen en COPD-verpleegkundigen.

 

Bel voor een afspraak 0317 - 41 91 02 of

stuur een e-mail naar: findenegg@fysiocentrumwageningen.nl of goverde@fysiocentrumwageningen.nl

Schouderfysiotherapie

Bij Fysiocentrum Wageningen zijn we gespecialiseerd in het behandelen van schouderklachten. We zijn aangesloten bij het schoudernetwerk georganiseerd vanuit de ROF (Regionale Organisatie Fysiotherapie) Gelderse Vallei. Dit schoudernetwerk is op haar beurt lid van Schoudernetwerk Nederland. Binnen het regionale netwerk werken orthopeden en fysiotherapeuten (manueel- en sportfysiotherapeuten) samen om patiënten met schouderklachten zo goed mogelijk te behandelen. 


Schouderpijn is een veelvoorkomende klacht en kan zorgen voor belemmeringen in het uitvoeren van dagelijkse activiteiten, werk en sport. Het doen van de juiste oefeningen kan in veel gevallen de klachten verhelpen. Vaak is het ook nodig om specifieke mobilisaties in de schouder uit te voeren. Het mobiliseren en/of manipuleren van aangrenzende gewrichten zoals de nek of de bovenrug kan ook nodig zijn. Een manueel therapeut is hierin gespecialiseerd. Met een schouderblessure bent u aan het juiste adres bij de sportfysiotherapeut.

Wij behandelen regelmatig patiënten die geopereerd zijn aan hun schouder. Ook voor het revalidatietraject dat daarna volgt kunt u terecht bij de schouderfysiotherapeut. Door het netwerk zijn postoperatieve werkwijzen opgesteld zodat er goede en geprotocolleerde zorg geleverd kan worden.

Vergoeding
De behandeling van schouderklachten wordt over het algemeen vergoed als u een aanvullende verzekering heeft.

Bij revalidatie na een operatie aan de schouder geldt dat fysiotherapie na de 20ste behandeling vergoed wordt vanuit de basisverzekering. De duur van het behandeltraject is maximaal 12 maanden. De eerste 20 behandelingen kunnen (gedeeltelijk) vergoed worden vanuit de aanvullende verzekering.

Gespecialiseerde therapeuten
Bij Fysiocentrum Wageningen is Aukje Goverde gespecialiseerd in het behandelen van schouderklachten. Zij heeft naast haar specialisatie tot manueel therapeut nog diverse schoudercursussen gevolgd en is aangesloten bij het regionale schoudernetwerk.


Bel voor een afspraak 0317 - 41 91 02 of stuur een e-mail naar: goverde@fysiocentrumwageningen.nl 


Revalidatie bij knie/heup prothese

Fysiocentrum Wageningen is aangesloten bij het zorgnetwerk Totale heup/knie Artroplastiek. Dit netwerk bestaat uit orthopedisch chirurgen en fysiotherapeuten uit het Ziekenhuis Gelderse Vallei en een aantal fysiotherapiepraktijken in de regio.

Door het afspreken van een zogenaamde transmurale werkwijze worden alle patiënten uit de regio op dezelfde manier begeleid en gerevalideerd rondom het plaatsen van een “nieuwe” heup of knie.

In het algemeen behoeven mensen met een “nieuwe” heup weinig begeleiding. In de zes weken na de operatie moet er vooral regelmatig op de juiste wijze (meestal met twee elleboogkrukken) gelopen worden.

Bij een “nieuwe” knie daarentegen zal er veel geoefend moeten worden om de beweeglijkheid van de knie en de kracht van de beenspieren weer optimaal te krijgen. Gedurende een geleidelijke opbouw van zes weken zal het lopen met krukken geoefend worden. 


Vergoeding
Bij revalidatie na een operatie aan de heup of knie geldt dat fysiotherapie na de 20ste behandeling vergoed wordt vanuit de basisverzekering. De duur van het behandeltraject is maximaal 12 maanden. De eerste 20 behandelingen kunnen (gedeeltelijk) vergoed worden vanuit de aanvullende verzekering. Gemiddeld genomen duurt een revalidatietraject 6-8 weken.

Gespecialiseerde therapeuten
Bij Fysiocentrum Wageningen zijn twee fysiotherapeuten (Barbara Findenegg en Ton Wolswinkel) gespecialiseerd in het behandelen van patiënten met een nieuwe heup of knie. Zij zijn beiden aangesloten bij de “Regionale Organisatie Fysiotherapie Gelderse Vallei – zorgketen THA/TKA”. Dit samenwerkingsverband heeft tot doel kwalitatief goede en geprotocolleerde fysiotherapeutische zorg te leveren aan patiënten die door de orthopeden aan hun heup of knie geopereerd zijn.


Bel voor een afspraak 0317 - 41 91 02 of stuur een e-mail naar: findenegg@fysiocentrumwageningen.nl of wolswinkel@fysiocentrumwageningen.nl