ClaudicatioNet
Onbezorgd
bewegen

Aangesloten bij ClaudicatioNet

Bij Fysiocentrum Wageningen zijn 2 fysiotherapeuten aangesloten bij ClaudicatioNet. ClaudicatioNet is een landelijk zorgnetwerk waarin vaatchirurgen, fysiotherapeuten en huisartsen met elkaar samenwerken. Dit netwerk streeft ernaar hoogwaardige en transparante zorg te leveren aan patiënten met etalagebenen (medische term: claudicatio intermittens of perifeer arterieel vaatlijden).

Behandeling bij etalagebenen

Etalagebenen worden veroorzaakt door een vernauwing van de slagaders door slagaderverkalking. Er kan dan te weinig zuurstof vervoerd worden richting de spieren in de benen. De klacht die u hierdoor zult ervaren, is pijn in de benen tijdens inspanning (lopen, traplopen, rennen). De pijn wordt op een gegeven moment zo hevig dat u gedwongen wordt te rusten. Tijdens rust (staan of zitten) zakt de pijn in de benen en kunt u  weer verder lopen.

Risicofactoren
Risicofactoren voor het ontstaan van etalagebenen zijn:
•    roken
•    hoge bloeddruk
•    diabetes mellitus
•    overgewicht
•    weinig lichaamsbeweging

Ook aanleg en leeftijd spelen een rol. 
 

Behandeling van Claudicatio Intermittens
De vaatchirurg of huisarts heeft vastgesteld dat u etalagebenen heeft. Vaak word u dan verwezen naar een fysiotherapeut die aangesloten is bij ClaudicatioNet voor looptherapie. Uit onderzoeken blijkt dat looptherapie onder begeleiding bij een gespecialiseerde fysiotherapeut op de lange termijn het beste resultaat geeft. 

Voorafgaand aan de behandeling bespreekt de fysiotherapeut u beperkte 
bewegingsmogelijkheden met u. Aan de hand van een loopbandtest zullen u conditie en maximale loopafstand worden bepaald. Bovendien zullen er enkele vragenlijsten worden afgenomen. De loopbandtest en vragenlijsten zullen regelmatig worden herhaald om vooruitgang te kunnen meten. Verder wordt er een persoonlijk trainingsschema opgesteld. De training bestaat naast lopen ook uit spierversterkende oefeningen. In het begin word u intensief (2 tot 3 keer per week) begeleid op de praktijk. Daarnaast is het erg belangrijk dat u thuis ook een trainingsschema volgt. Na verloop van tijd wordt de begeleiding afgebouwd en gaat u meer zelfstandig trainen. 
 

Vergoeding
Looptraining bijClaudicatio Intermittens wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Een behandeltraject bestaat uit maximaal 37 behandelingen en de duur is maximaal 12 maanden.

fysiotherapie voor musici

Gecertificeerde therapeuten

De twee bij ClaudicatioNet aangesloten fysiotherapeuten van Fysiocentrum Wageningen zijn Aukje Goverde-Jansen en Barbara Findenegg. Zij hebben beiden een opleiding gevolgd om zich te specialiseren in het behandelen van patiënten met etalagebenen.

Neem voor extra informatie over etalagebenen, looptherapie of de vergoeding van de therapie contact op. Bel 0317-419102 of stuur een e-mail naar: goverde@fysiocentrumwageningen.nl of findenegg@fysiocentrumwageningen.nl.

Contact met Fysiocentrum Wageningen